VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Zorgverzekering: wat is er eigenlijk te kiezen?

Geplaatst op: 19-11-2018, 15:06:14

De komende weken staan in het teken van de zorgverzekering: tot het einde van dit jaar kan een andere polis worden afgesloten voor 2019. Maar waar kun je eigenlijk uit kiezen?

Elk jaar stapt iets meer dan 6% van de Nederlanders over naar een andere zorgverzekering. Dat is best weinig, want er valt behoorlijk wat te kiezen.

Tussen de goedkoopste budgetpolis (Univé Zekur, €98,50 per maand) en de duurste restitutiepolissen (Avéro Achmea en Zilveren Kruis €133,75) zit een prijsverschil van ruim €35 per maand, oftewel €423 per jaar. Dit zijn verzekeringen met een eigen risico van €385 per jaar.

Wat is nou precies het verschil tussen die polissen? Als je een zorgverzekering uitzoekt, kun je niet alleen kiezen uit verschillende maatschappijen, maar ook uit natura, restitutie, combinatie en budget.

Naturapolis

Een naturapolis is doorgaans goedkoper dan een restitutiepolis. Met een naturapolis kun je alleen terecht bij zorgverleners waar jouw verzekeraar een contract mee heeft. Je hebt dus geen vrije zorgkeuze, maar meestal wel een ruime keuze uit zorgverzekeraars.

Ga je naar een zorgverlener waarmee je verzekeraar geen contract heeft, dan moet je een deel van de kosten zelf betalen, vaak 20 tot 25%. Een voordeel van een naturapolis is wel dat je zorgverzekeraar de rekening van de zorgverlener direct vergoedt. Je hoeft de rekening dus niet voor te schieten.

Spoedeisende hulp, waarmee je niet een paar uur kunt wachten, wordt wel voor 100% vergoed (na aftrek van het eigen risico), ook bij ziekenhuizen waar geen contract mee is gesloten door de zorgverzekeraar.

Restitutiepolis

Met een restitutiepolis kun je bij alle zorgverleners terecht en worden je kosten sowieso bij elk ziekenhuis voor 100% vergoed (na aftrek van het eigen risico uiteraard). Daarom is deze polis bij elke zorgverzekering de duurste optie.

Soms moet je toch ook met een restitutiepolis een deel van de zorgkosten betalen. Bij zorgverleners zonder contract krijg je met een restitutiepolis 100% van het marktconforme of wettelijke tarief vergoed. Is zorg bovengemiddeld duur, dan kun je een deel uit eigen zak moeten bijleggen.

Het kan gebeuren dat je met een restitutiepolis zorg eerst zelf moet betalen en achteraf bij je zorgverzekering kunt declareren. Hele grote bedragen hoeven echter nooit eerst zelf opgehoest te worden.

Combinatiepolis

De combinatiepolis zit tussen natura en restitutie in. Voor 2019 bieden Ditzo, DSW en InTwente een combinatiepolis aan, overigens alle drie als enige optie. Met deze polissen is zorg in alle ziekenhuizen en grote instellingen vergoed. De keuze in zorgaanbieders is ruim, maar niet volledig vrij.

Wie zorg afneemt van een niet-gecontracteerde zorgverlener, krijgt een ’redelijk tarief’ vergoed, maar moet dit soms eerst zelf voorschieten.

Budgetpolis

De allergoedkoopste optie voor zorgverzekeringen is de budgetpolis. Hiermee krijg je, net als bij de naturapolis, alleen zorg vergoed bij gecontracteerde zorgverleners. Met een budgetpolis heb je de minste keuze in zorgverleners.

Neem je toch zorg af bij een zorgverlener zonder contract, dan betaal je een groter deel van de kosten zelf dan met een naturapolis: soms wordt slechts 65% van het gangbare tarief vergoed. Spoedeisende hulp wordt wel altijd voor 100% vergoed (na aftrek van het eigen risico).

Budgetpolissen richten zich in de marketing meestal op jongeren, hoewel ook hoogbejaarden deze polis mogen afsluiten, verzekeraars mogen namelijk niemand weigeren bij het afsluiten van een basisverzekering. Wie een budgetpolis heeft, moet meestal wel alle verzekeringszaken online regelen.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 19 november 2018 op www.dft.nl

Vorige pagina